Bij SECOND KID werken we voor de ‘loved clothes’. Geen plaats voor fast fashion, alleen kledingstukken die een verhaal te vertellen hebben, een geschiedenis die we willen koesteren en verlengen. En jij, lieve lezer, bent een cruciale speler in dat verhaal.
Wist je dat de mode-industrie jaarlijks een verbluffende hoeveelheid water verbruikt? En de immense berg afgedankte kleding elk jaar groter wordt? Hier komt de kans voor de consument om te schitteren.
Shop tweedehands & verkoop je kleding verder wanneer je die niet meer gebruikt. Jouw keuze, hoe klein ook het lijkt, heeft een grootschalige impact.
repair voor lange levensduur
Bij SECOND KID focussen we op het bewaren van waardevolle materialen en vakmanschap. Heb je een kostbaar stuk dat herstelling nodig heeft? Onze repair service staat klaar om je kleding te herstellen of upcyclen, zodat we minder nieuwe grondstoffen gebruiken.
material guide — slimme keuzes voor duurzame kast
Gebruik onze material guide om makkelijk het juiste kledingstuk te kiezen dat je nodig hebt. Ontdek de sterke punten en nadelen van verschillende materialen om geïnformeerde keuzes te kunnen maken voor een duurzame garderobe.
Katoen staat bekend om haar goede eigenschappen: het is een natuurlijke stof die ademt en tegelijk zacht en licht is. Duurzaam in gebruik ook, want kledingstukken uit katoen gaan niet snel stuk.
Omwille van al deze voordelen is katoen de meest commerciële textielvezel die er bestaat. Door de productie en consumptie en masse, heeft het telen van katoen vandaag een grote negatieve impact op het milieu. Het groeien van katoen vraagt immers erg veel pesticiden en water.
Biologisch katoen is een pesticidenvrij alternatief. De meest duurzame optie is gerecycleerd katoen — aangezien de cultivatie-stap overgeslagen wordt, er geen water of pesticiden bij komen kijken.
Polyester is de meest gebruikte vezel ter wereld. Het is een sterk materiaal dat amper kreukt, snel droogt en lang meegaat. Krimpt en verkleurt niet bij blootstelling aan hoge temperaturen of licht.
Polyester wordt afgeleid van petroleum-olie, in een energie-intensief productieproces — met hoge bijdrage aan klimaatverandering.
Door de vezelsterkte, wordt polyester vaak gebruikt in activewear. Als je het moet kopen, kies dan altijd voor gerecyclede polyestervezel of biogebaseerde polymeren als een milieuvriendelijker alternatief.
Viscose is een zachte vezel die vaak wordt gebruikt voor glanzende stoffen. In tegenstelling tot de meeste andere synthetische vezels, is viscose van natuurlijke oorsprong.
Viscose komt van houtpulp van snelgroeiende planten zoals beuk, den, eucalyptus of bamboe. Deze houtpulp bevat cellulose die chemisch wordt opgelost om er vezel van te maken.
Het productieproces van viscose is energie-intensief en er komen heel wat chemicaliën bij kijken. Wel kunnen de chemicaliën goed gerecycleerd. Voor de productie van modal worden minder toxische chemicaliën gebruikt. Viscose of modal die FSC gecertificeerd is, komt van bossen die op een duurzame manier beheerd worden.
Lyocell is een zachte en sterke vezel — gelijkaardig aan viscose maar met een veel properder productieproces, waarin geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Bovendien worden het proceswater en de organische solventen bijna volledig gerecycleerd. Waar viscose vooral afkomstig is van beuk, wordt lyocell gemaakt van eucalyptushout — een snelgroeiende boomsoort.
Vandaag wordt de meest duurzame lyocell onder merknaam TENCEL® geproduceerd door Lenzing. TENCEL® is afkomstig van duurzaam beheerde eucalyptusbossen en wordt geproduceerd in een proces waarbij 99,8% van de solventen gerecycleerd wordt.
Wol is een zacht en warm materiaal waar velen fan van zijn. Hernieuwbaar én biologisch afbreekbaar (proteïnevezel), wol kent een lange levensduur en is het goed bestand tegen vlekken en kreuken.
De natuurlijke afkomst van wol — schapenvacht — maakt dat er veel energie wordt verbruikt bij in het productieproces, vooral bij het reinigen.
Wol behoort tot een van de langere natuurlijke vezels, en leent het zich goed voor mechanische recycling. Al sinds de 19de eeuw wordt wol gerecycleerd in het Italiaanse Prato. Gerecycleerde wol is een zeer duurzaam alternatief — aangezien hiermee de impact van het schapen hoeden en reinigen volledig wegvalt.