Op zoek naar overzicht in de kleerkasten van die mini-me's? Dan ben je hier aan het juiste adres. Alle begin is moeilijk, dus we doen het stap voor stap. Enter: ons stappenplan naar de start van een capsule wardrobe. En dus ook: meer tijd en geld over voor de écht belangrijke dingen. Vul gerust zelf in 🙂

Stap 1

Bekijk de kleerkasten van je kind(eren) eerst grondig: wat hebben ze nog, wat past, wat past niet meer? Maak van je hart een steen. De kleren die te klein zijn, gaan ze écht niet meer dragen. Onze tip? Er een second kid blij mee maken natuurlijk door ze te verkopen!

Stap 2

Maak een lijstje met wat je allemaal hebt en wat je nog zou willen aanvullen. Een capsule wardrobe bestaat meestal uit ongeveer 30 à 40 stuks, maar uiteraard moet je vooral bekijken wat het beste werkt voor jou. Hoe vaak kan je wassen per week? Spelen ze op school in de tuin en komen ze elke dag vol modder naar huis? 

Dat is het geheim van de ideale capsule wardrobe: die werkt enkel wanneer je ze persoonlijk gemaakt hebt. Enkel dan zal ze werken voor jou. Uiteraard zijn er wel enkele algemene cijfers die je zouden kunnen op weg zetten:

  • 5 lange broeken
  • 7 T-shirts
  • 5 truien
  • 5 shorts / rokjes
  • 5 kleedjes / overalls / jumpsuits 
  • 2 jassen (winter en zomer)
  • 5 paar schoenen (2 paar sneakers, sandalen, winterschoen, laarzen)

Stap 3

Maak een moodboard en kies een thema. Het belangrijkste bij een capsule wardrobe is dat de kledij bij elkaar past en mixt en matcht. Dus nooit meer ochtendstress omdat de mini die trui aan wil, maar de broek die erbij past in de wasmand ligt (klinkt herkenbaar? Uhu… ).

Wanneer je een lijstje maakt van de kleren en een moodboard maakt met stuks die ze hebben en stuks van je verlanglijstje, kan je in 1 oogopslag zien of alles ook echt bij elkaar past. En ja, op sommige avonden zitten wij outfits samen te stellen in ons moodboard. #noshame 😉

Stap 4

En dan nu het leukste: nieuwe stuks kopen! Probeer niet te vaak van impulsaankopen te doen en je goed aan je moodboard te houden. Koop ook duurzaam. Kwaliteit gaat écht wel boven kwantiteit. Winterjassen, schoenen, cardigans en mooie truien; daarvoor wil je niet voor merken gaan die kwaliteit wat minder serieus nemen.

Denk na over wat je koopt en waar je het koopt. En als je helemaal een duurzame keuze wil maken: koop die merken dan tweedehands. Door zelf ook te kleine stuks te verkopen, kan je misschien zelfs de winterkast aanvullen zonder al te veel te moeten uitgeven.

Stap 5

Geniet na! Want je hebt geld én tijd bespaard. Voor jou geen avonden lang stress omdat het ineens koud is en je enkel mutsen in huis hebt die niet bij de nieuwe winterjas passen.

Dat is dan toch 1 tabblad om te sluiten in je hoofd.

Liefs,

Hanne

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste nieuwtjes via onze nieuwsbrief!